Η μεγαλύτερη κοινότητα στην Ελλάδα με θέμα τα Anime, Manga και Games από την Ιαπωνία. Με δραστηριότητες όπως Anime Podcast, Gallery, Ιαπωνικό λεξικό και πολλά άλλα. The biggest Anime, Manga, Games and Japan community in Greece, in Greek. Podcasts, Anime Image Galleries, Anime Reviews, Anime Database, Blogs, Japanese Dictionary and much more.
  #ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ Προβολή Όλων
 
TVOVAΤαινία

Shakugan no Shana
#268


 Κυκλοφορία   2005
 Studio   Geneon J.C.STAFF Media Works
 Τύπος   Φαντασία Περιπέτεια Ρομάντζο
 Είδος   24 επεισόδια
8.1
 


Παρουσίαση Shakugan no Shana
Σύνταξη / Παρουσίαση: Johnny91
Δημοσιεύτηκε 04/12/2008Σενάριο


Το Shakugan no Shana, γνωστό επίσης και με τον Αγγλικό τίτλο « Shana of the Burning Eyes» είναι ένα πολύ δουλεμένο από πλευράς σεναρίου Anime.

Η Ιστορία ξεκινάει με την αφήγηση ενός από τους 2 (ή 3) main characters, του «γόη» Sakai Yuji. Ο Yuji Λοιπόν ξεκινάει να περιγράφει την ζωή του από την στιγμή που ξεκινάει στην ουσία η βάση στην οποία είναι στημένη η πλοκή του Anime. Ο Sakai-kun λοιπόν, εκεί που περπατά αμέριμνος ξαφνικά ένα τσούρμο τσιράκια [minions of a Guze no tomogara (Crimson God αγγλιστί)] ενός από τους «κακούς» της σειράς παγώνει με ένα «Fuzetsu» (Λέξη που θα ακούσετε πολλές φορές στο anime, και που θα πετάτε σε μερικές στιγμές αφηρημάδας ^^. Αποτελεί ένα από τα πολλά ξόρκια που θα δείτε εν δράση) το χρονικό γίγνεσθαι και αρχίζει να μασουλάει την power of existence των ανθρώπων γύρω του.

Αμέσως μετά γίνεται η πρώτη συνάντηση των 2 (ή από τους 3) main χαρακτήρων. Ωστόσο η αφήγηση σταματάει εκεί, και εδώ θα εισάγω ένα μικρού μήκους σχόλιο… Το Anime όπως και το manga βασίστηκαν σε νουβέλα, έτσι εξηγούνται και οι τολμηρές για το χώρο των anime αφηγήσεις.

Η αφήγηση συνεχίζει με τον Yuji να αφηγείται τι συνέβη κατά την διάρκεια της ημέρας πριν το συμβάν με τα Tomogara. Οπότε…
Ένα φαινομενικά κανονικό πρωινό, ο Yuji συναντά τον καλύτερο φίλο του, Ίκε, έξω από το Misaki High school του οποίο είναι μαθητής. Εκεί γίνεται μία πρόχειρη και γρήγορη παρουσίαση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούσε μέχρι τότε ο Yuji. Σύντομα όμως το flashback τελειώνει και η real-time αφήγηση συνεχίζει.
Το παραπάνω ήταν ένα παράδειγμα των flashbacks και των ορολογιών του Shakugan no shana.

Σίγουρα πάντως κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι η πλοκή του έχει πολύ καλή βάση. Περιληπτικά, το σενάριο δένει γύρο από τον κόσμο των Flame Hazes, των Guze no tomogora και των απλών θνητών. Οι πρώτοι 2 είναι οι εχθροί στην ουσία, το καλό και το κακό σε πιο σύνθετο περιεχόμενο.

Οι Flame hazes προσπαθούν να κρατήσουν την ισορροπία του κόσμου χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις τους ενάντια στους Κακούς Crimson Gods (Guze no tomogara)(Γίνεται μια κατηγοριοποίηση των Crimson Gods που θα αναφερθούν λεπτομερέστερα στο character review part).

Οι μεν πρώτες εκτός από το ότι αναλαμβάνουν την εξόντωση των κακών, με την χρήση των Torches (Δαυλών φωτιάς χρώματος μπλε) καλύπτουν προσωρινά τους «αναλωμένους» από τους Tomogora ανθρώπους, οι οποίοι ξεχνιούνται σαν να μην υπήρχαν ποτέ όταν αυτή η φλόγα σβήσει.
Πάντως αυτό που καταλαβαίνουν όλοι με μια απλή ανάγνωση είναι ότι η σειρά ασχολείται με έναν κόσμο, άκρως διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε εμείς, που όμως συνυπάρχει με την πραγματικότητα , στην ίδια διάσταση πάντα και που δεν επηρεάζει την συνέχεια της ροής της ιστορίας, όσο κάνουν την δουλειά τους οι Flame hazes.

Ωστόσο όταν ο Yuji συναντά την Flame hair-red eyed hunter όλα αλλάζουν. Ο Yuji μαθαίνει από την κυνηγό ότι έχει ήδη καταναλωθεί σε προηγούμενη επίθεση και παρά τον εκνευρισμό της από την αντίδραση του sakai-kun του εξηγεί ότι είναι ένα Mystes. Τα Mystes φέρουν κάτι special πάνω τους μέχρι να εξαφανιστούν, κάτι που συνήθως θέλουν να αποκτήσουν οι κακοί.

Ο Yuji όμως είναι κωλόφαρδος! Έχει πάνω του το Reiji maigo το οποίο είναι relic που ανανεώνει την power of existence που χάνει κατά την διάρκεια της μέρας και έτσι συνεχίζει να υπάρχει επ' αόριστον!
Μιας και ο Yuji δε τα παρατά εύκολα συνεχίζει να πρήζει την Shana την οποία ονόμασε έτσι από το όνομα του katana της (Nietono no Shana)
Γραφικά


Η σχεδίαση είναι αρκετά καλή σε γενικά πλαίσια αν και θα μπορούσε να είναι καλύτερη στις μάχες και στο glow effect του spell Fuzetsu.

Οι χαρακτήρες είναι πολύ καλά σχεδιασμένοι, οι λεπτομέρειες και το animation των ρούχων βρίσκονται σε απόλυτα ικανοποιητικό επίπεδο. Ενώ θα προσέξετε από την αρχή το τσουλούφι που πετάει σε όλους σχεδόν τους χαρακτήρες, το οποίο προσδίδει μια χαζοχαρούμενη πινελιά!

Οι cute σκηνές δε λείπουν, ούτε οι funny σε αντίθεση με το nudity που λείπει εντελώς. Γενικά έχει χαλαρωτικές σκηνές ανάμεσα στις μάχες που αν και όχι στο σύνολό τους δε κουράζουν ιδιαίτερα. Πάντως εδώ πρέπει να προσθέσω ότι 2-3 φορές έπιασα τον εαυτό μου να προχωράει μερικές βαρετές σκηνές που ήταν κυρίως flashbacks αν θυμάμαι καλά.
Το εφέ της φλόγας είναι πολύ εντυπωσιακό είτε έχει να κάνει με το σπαθί και τις επιθέσεις είτε με την ίδια την Shana, όπως αρμόζει κιόλας στον τίτλο της σειράς. Αρκετά καλά είναι και τα εφέ των spells. Το fuzetsu για παράδειγμα που θα δείτε αρκετές φορές θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό αν και μου άρεσε αρκετά έτσι όπως το έκαναν.
Εν συνεχεία το glowing & τα μάτια είναι μέτρια αλλά αρκετά καλά και βασισμένα στο manga που μάλλον επηρέασε τους σχεδιαστές του anime.

Και τέλος το Bluring που υπάρχει σε πολλές σκηνές καταντά κάπως ενοχλητικό μετά από λίγο αλλά προσδίδει και μια ομορφιά στην τελική εικόνα.
Ήχος


Ήχος του ήταν απόλυτα εναρμονισμένος με τον χαρακτήρα και το ύφος της σειράς. Τα πολλά opening & ending themes ήταν αρκετά ωραία και meaningful απ ότι είδα στα funsubs και όλα ταίριαζαν με την εξέλιξη του σεναρίου. Τα OST που κυκλοφορούν δείχνουν ότι η μουσική επένδυση κάθε άλλο παρά λυτή είναι, αντίθετα με τίτλους όπως Elfen Lied που κοντέψαμε να βαρεθούμε το Lilium.

Με τις φωνές των χαρακτήρων δε θα ασχοληθώ πολύ, μόνο 3 τράβηξαν την προσοχή μου. Η φωνή της Shana καταρχάς που νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουν ότι δε θα μπορούσε να υπάρχει πιο ταιριαστή φωνή σε χαρακτήρα anime.. Μετά η σαρκαστική φωνή του Marcosius του βιβλίου που αντιπροσωπεύει τον Crimson God της Flame Haze Margery. Τέλος η βροντερή φωνή του Alastor που ακούγεται από το μενταγιόν της Shana(ς) και αντιπροσωπεύει τον Crimson με τον οποίο υπέγραψε.

Τα αρκετά καλής ποιότητας ειδικά εφέ δε λείπουν φυσικά με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ήχο ενός τεράστιου σπαθιού που θα αποσπάσουν από ένα tomogara στο μέσω της σειράς.
Χαρακτήρες


Η σύνθεση των χαρακτήρων είναι απλά τρομερή και αλλάζει ενώ εξελίσσεται το σενάριο. Στην αρχή γίνεται φανερή η διαφορά που χωρίζει τον Human World από τον κόσμο που ζουν οι Crimson gods & οι Flame Hazes. Στη συνέχεια όμως φαίνεται ότι οι Flame Hazes δε διαφέρουν τόσο από τους ανθρώπους και φτάνουν μάλιστα να σφάζονται για τον Yuji η Shana & η Yoshida.

Λοιπόν θα χρησιμοποιήσω διαφορετική μέθοδο καταγραφής των Main chars..
• Shana: Η Flame Haze με τον Alastor, πρωταγωνίστρια και πρωταγωνιστής της σειράς. Ο Χαρακτήρας της αλλάζει διαρκώς και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με τα Melon Breads που τόσο λατρεύει. Ξερά και τραγανή απ έξω, γλυκιά και συνεσταλμένη από μέσα με εναλλακτικές μπουκιές … Με άλλα λόγια άλλοτε είναι γλυκιά και άλλοτε αδίστακτη.

•Yuji: Ο γόης της παρέας και συμπρωταγωνιστής.. Φανερά και δικαιολογημένα μπερδεμένος στην αρχή της σειράς, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί τι τον περιμένει ούτε τις πραγματικές δυνάμεις που κατείχε. Η αυτοθυσία του για χάρη των φίλων του και η ανάγκη της σωστής απόφασης είναι τα γνωρίσματα του χαρακτήρα του μέχρι το τέλος που περίμενε και το οποίο θα ανατρέψει το relic που κατέχει χωρίς να το ξέρει.
•Ike: Ο καλύτερος φίλος του Yuji. Εργατικός, έξυπνος και πολύ καλός μαθητής. Πολλά θα αλλάξουν όμως όταν θα καταλάβει ότι η αγαπημένη του Yoshida λατρεύει τον Yuji και αποφεύγει αυτόν.

•Yoshida: Σφοδρά ερωτευμένη με τον Yuji και ερωτική αντίπαλος με την Shana, η Yoshida προσπαθεί να κερδίσει τον Yuji με τις ικανότητες της στην μαγειρική κάτι που μπερδεύει την Shana και θα οδηγήσει και τις δυο σε ένα σωρό αστείες καταστάσεις!

Άλλοι χαρακτήρες όχι τόσο σημαντικοί είναι η Margery (Flame Haze) ο Eita&Satu (συμμαθητές του Yuji ), η Chigusa (η μητέρα του Yuji και πηγή έμπνευσης και οδηγιών για την Shana, κάτι σα manual ένα πράμα :P) …
Γενικά πάντως και στον τομέα των χαρακτήρων και κυρίως στο δέσιμο του viewer με τους χαρακτήρες νομίζω ότι τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά.
Γενική Βαθμολογία
9.5
Εναλλακτικός Τίτλος
Burning Eyes Shana
Σκηνοθεσία
Takashi Watanabe
Μουσική
Kô Ôtani
Δημιουργία
Yashichiro Takahashi
Σχεδιασμός Χαρακτήρων
Mai Otsuka, Noizi Ito
Περισσότερες Πληροφορίες
Ο τίτλος δημοσιεύτηκε από τον χρήστη Kite στις 18/09/2007, προβλήθηκε 10144 φορές και σχολιάστηκε/βαθμολογήθηκε 19 φορές.


 
 Σύνδεση Λογαριασμού


 AnimeNews Τελευταίες Καταχωρήσεις Τίτλων

Shingeki No Kyojin 

Hakugei Densetsu 

Fate/Zero 

Mayo Chiki! 

Happy Seven 

Hourou Musuko 

Happiness Special 1: Wata... 

Happiness! 

Seiken no Blacksmith 

Natsume Yuujinchou San 
 Τελευταίες Παρουσιάσεις Τίτλων

Macross Frontier 

Black Lagoon 

Code Geass Hangyaku no Lel... 

Kakurenbo 

Hoshi no Koe 

Kigeki 

Hetalia Axis Powers 

Fullmetal Alchemist 

Bartender 

Le Portrait de Petit Cosse... 


 Τελευταία Αρθρα Ενδιαφέροντα Links


 


17/09


15/09


14/09


14/09


14/09


11/09


11/09


11/09


11/09


11/09

Trinity Blood


Millennium Actress


Millennium Actress


Inuyasha


Neon Genesis Evangelion


Pretear


Kara no Kyoukai Movie 5: Mujun Rasen


Paradise Kiss