Το ξέρατε ότι jirai σημαίνει νάρκη;


Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας

Σελίδα 1 από 1
 AnimePlanet Forums Αρχική σελίδα    Asian Movies & TV Shows    4 ταινίες για το καλοκαίρι από την Ταϊλάνδη
sinkazama82
Δημοσιεύθηκε: Παρ Ιούλ 17, 2015 7:54 am
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
::Moderator:: ::Moderator::

Συμμετέχει από: 26 Απρ 04 Δημοσιεύσεις: 290 Τόπος: salonica
Καλοκαίρι είναι, η ζέστη είναι πολλή και προφανώς αυτός ο καιρός δεν ενδείκνυται για οποιουδήποτε είδους βαριά ταινία. Ποια είναι όμως τα είδη που παρακολουθούνται πιο εύκολα σε κάτι τέτοιες στιγμές; Κατά τη γνώμη μου, οι ταινίες πολεμικών τεχνών, τα θρίλερ και τα πολεμικά. Τέσσερα λοιπόν χαρακτηριστικά παραδείγματα των συγκεκριμένων ειδών θα σας παρουσιάσω σήμερα, έχοντας ως απώτερο σκοπό να σας γνωρίσω και τον ταϊλανδικό κινηματογράφο, που μας έχει δώσει κάποιες εξαιρετικές παραγωγές τα τελευταία χρόνια.

Ονγκ Μπακ – Η εκδίκηση του δράκου

Είναι και η ταινία που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να έχετε παρακολουθήσει, μιας και προβλήθηκε αρκετά και στη χώρα μας. .

Το σενάριο, όπως και στις περισσότερες ταινίες του είδους, είναι απλοϊκό και ουσιαστικά εξυπηρετεί τις σκηνές μάχης. Ο Τινγκ, είναι ο καλύτερος μαχητής ενός φτωχικού χωριού, όπου το μόνο που έχει κάποια αξία είναι ένα γιγάντιο άγαλμα του Βούδα, εν ονόματι Ονγκ Μπακ, προς τιμήν του οποίου γίνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις στο χωριό. Αυτήν την φορά και λίγο πριν τη γιορτή, μια ομάδα ανθρώπων από την Μπανγκόκ ζητάει από τους κατοίκους να τους πουλήσουν το άγαλμα και όταν αυτοί αρνούνται, εκείνοι τρυπώνουν τη νύχτα στο χωριό και κλέβουν το κεφάλι του αγάλματος. Συγκλονισμένοι οι κάτοικοι αποφασίζουν να στείλουν τον Τινγκ στην Μπανγκόκ, όπου μένει ο ξάδερφος του, Χούμλαε, ώστε να τον βοηθήσει να βρουν μαζί το κεφάλι του αγάλματος. Ο Χούμλαε όμως αποδεικνύεται απατεώνας και αντί να βοηθήσει τον Τινγκ, τον εξαπατά,, βάζοντας τον να μονομαχεί σε παράνομους αγώνες, αφού έχει αντιληφθεί τις μαχητικές του ικανότητες, και καρπώνεται αυτός τα χρήματα. Από κει και πέρα, όπως φαντάζεστε, ξύλο και άγιος ο θεός.

Πρωταγωνιστής της ταινίας και αυτός που ουσιαστικά έστρεψε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο ταϊλανδικό κινηματογράφο, ο Τόνυ Τζάα. Από μικρή ηλικία υπήρξε οπαδός των ταινιών πολεμικών τεχνών με τους Μπρους Λι, Τζάκι Τσαν, Τζετ Λι κ.α, γεγονός που τον οδήγησε στην εκμάθηση Τάε Κβον Ντο. Παράλληλα ασχολούνταν και με τους ελέφαντες της οικογένειας, στοιχεία που αμφότερα υπάρχουν σε όλες του τις ταινίες. Στη συνέχεια μπήκε στην ομάδα κασκαντέρ του Πάνα Πιτικράι και οι δυο τους ανέπτυξαν έντονο ενδιαφέρον για το Μου Μποράν, ένα αρχαίο στυλ Μου Τάι, το οποίο και αποφάσισαν να φέρουν στο προσκήνιο. Οι προσπάθειες τους κίνησαν το ενδιαφέρον του Πράτσια Πινκαέφ, του προέδρου της Ένωσης Ταϊλανδών Σκηνοθετών, ο οποίος λύνει και δένει στη χώρα, με την συνεργασία αυτή να δίνει την παρούσα ταινία, αλλά και το Protector, το οποίο είναι ανάλογης ποιότητας.

Δυστυχώς λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια της παραγωγής της επόμενης ταινίας τους, με τίτλο Sword of Dab Atamas, o Τζάα με τον Πινκαέφ συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα την ακύρωση της ταινίας αλλά και την απόφαση του Jaa να σκηνοθετήσει δύο συνέχειες του Ong Bak , οι οποίες είναι επιεικώς κακές. Ο Τζάα λίγο αργότερα, εμφανώς απογοητευμένος από το αποτέλεσμα και την διατάραξη της σχέσης του με τον προαναφερθέντα, αποφάσισε να γίνει μοναχός, απόφαση που διήρκεσε για δύο χρόνια περίπου. Πλέον οι σχέσεις των δύο έχουν αποκατασταθεί, με τον Τζάα να ακολουθεί διεθνή καριέρα εμφανιζόμενος στο Fast & Furious 7: Μαχητές των δρόμων και στο κινέζικο Kill Zone 2.

Κατά τ άλλα, κάποιες από τις καλύτερες σκηνές μάχης που έχετε δει ποτέ σε ταινία, με τον Τζάα να δικαιολογεί πλήρως τον ντόρο που είχε δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του

CHOCOLATE

Όσο ο Τζάα γύριζε τα Ονγκ Μπακ 2 και 3, ο Πιτικράι με τον Πινκαέφ ανακάλυψαν μία καινούρια ηθοποιό, που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα στάνταρ που είχαν για τις ταινίες πολεμικές τεχνών, την Γιανίν «Τζίτζα» Βισμιτανάντα (τα ταϊλανδικά ονόματα δεν υπάρχουν, πραγματικά). Η Γιανίν, αν και είχε ήδη μαύρη ζώνη στο Τάε Κβον Ντο, χρειάστηκε τέσσερα χρόνια εκπαίδευσης από την ομάδα κασακαντέρ του Πιτικράι, προτού κριθεί έτοιμη για τα γυρίσματα του Chocolate, με το αποτέλεσμα όμως να δικαιολογεί πλήρως όλη αυτήν την προετοιμασία. Να αναφέω επίσης, πως για τις ανάγκες του ρόλου η Γιανίν πέρασε μεγάλο διάστημα ανάμεσα σε αυτιστικούς ώστε να αποδώσει πιο ρεαλιστικά το ρολό της.

Το σενάριο έχει ως εξής: Η Ζεν είναι ένα αυτιστικό κορίτσι, κόρη της Ζην και ενός αφεντικού της Γιάκουζα, του Μασάσι. Κάποια στιγμή και μετά από μια σειρά θλιβερών γεγονότων, η Ζιν αναγκάζεται να ζήσει κρυμμένη σε ένα σπίτι, δίπλα από μία σχολή Μου Τάι και να μεγαλώσει μόνη της την κόρη της, ώστε να προστατευτεί από έναν πρώην εραστή της, τον κακοποιό Ν.8, ο οποίος ποτέ δεν μπορέσει να αποδεχτεί ότι τον απέρριψε για τον Μασάσι.

Η Ζεν παρακολουθεί συνεχώς τα μαθήματα στη διπλανή σχολή και βλέπει με μανία ταινίες πολεμικών τεχνών στην τηλεόραση, με αποτέλεσμα αν και αυτιστική, να αποκτήσει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλή τεχνική στο Μου Τάι. Λίγα χρονιά αργότερα η Ζιν ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο και ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τη θεραπεία. Ο Μανγκμούν, ένα παιδί, το οποίο η Ζιν είχε μαζέψει από το δρόμο, ουσιαστικά υιοθετώντας τον, προσπαθεί να μαζέψει χρήματα βάζοντας την ζεν να κάνει κάποια ακροβατικά στο δρόμο, όμως ούτε αυτά επαρκούν. Κάποια στιγμή ο Μανγκμούν ανακαλύπτει ένα βιβλίο με όλους όσους χρωστάνε χρήματα στην Ζιν και αποφασίζει, μαζί με την Ζεν να τους αναγκάσει να της τα επιστρέψουν. Από κει και πέρα αρχίζει το ξύλο.

Στην ταινία υπάρχουν κάποιες από τις καλύτερες σκηνές μάχης που έχω δει ποτέ, με αποκορύφωμα τη μονομαχία της Ζεν με έναν μαχητή, ο οποίος πάσχει από σύνδρομο Τουρέτ, άλλα και την τελική μάχη, η οποία διαδραματίζεται σε ένα τετραώροφο κτίριο, οπού η Ζεν σκοτώνει κυριολεκτικά στο ξύλο δεκάδες αντίπαλους της.

BANG RAJAN Η ιερή μάχη

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ιστορικό, επικό δράμα με θέμα τον πόλεμο ανάμεσα στη Βιρμανία (νυν Μιανμάρ) και το Σιάμ (νυν Ταϊλάνδη), το οποίο, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ. Ας δούμε λοιπόν περί τίνος πρόκειται.

To 1767 η Βιρμανία εισέβαλε στο Σιάμ και κερδίζοντας συνεχείς μάχες, βρισκόταν πλέον πολύ κοντά στην πρωτεύουσα, Αγιουτχάγια. Το μόνο σημαντικό εμπόδιο μέχρι εκεί ήταν ένα χωριό, εν ονόματι Μπανγκ Ραχάν, στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί όσοι από τα γύρω χωριά ήθελαν ακόμα να αντισταθούν στους Βιρμανούς, καθώς και ένας μοναχός, ο Θαματσότ, τον οποίο σέβονται όλοι ως πνευματικό ηγέτη. Το χωριό έχει αρκετές επιτυχίες εναντίον του οργανωμένου, αλλά ανυποψίαστου και υπερόπτη βιρμανικού στρατού, χρησιμοποιώντας προς όφελος του τα πυκνά δάση που το περιβάλλουν και δρώντας με τακτικές κλεφτοπολέμου. Στρατιωτικός ηγέτης του χωριού είναι ο Νάι Τάεν, ώσπου τραυματίζεται σοβαρά στο γόνατο, οπότε και αποφασίζεται από το συμβούλιο του χωριού να προσφερθεί η αρχηγία στον Νάι Τσαν Νουάντ Κχέο, ο οποίος ως τότε δρούσε ανεξάρτητα, με μια μικρή ομάδα πολεμιστών ενάντια των Βιρμανών. Ο Κχέο είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη λόγω του μίσους που έτρεφε για τον εχθρό, για τις πολεμικές του ικανότητες αλλά και για το απαράμιλλο μουστάκι του. (Θα σας κάνει εντύπωση, δεν υπάρχει περίπτωση). Από κει και πέρα η ταινία περιγράφει τη ζωή των κατοίκων του χωριού και τις μάχες τους με τους Βιρμανούς.

Σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, ο Τανίτ Τζιτνουκούλ, ο οποίος ειδικεύεται σε πολεμικά έπη, με το παρόν όμως να είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του.

Ως Νάι Τσαν Νουάντ Κχέο, ο Τζάραν Νγκάμπντι, ο οποίος θεωρείται από τους πιο ωραίους άνδρες της Ταϊλάνδης. Γενικότερα οι ηθοποιοί της ταινίας είναι εξαιρετικά όμορφοι, με τους άνδρες να θυμίζουν τους αντίστοιχους του 300 στην ταϊλανδική βέβαια εκδοχή τους.

Τεχνικά το φιλμ είναι εξαιρετικό, έχοντας δοθεί πολύ μεγάλο βάρος στην αναπαράσταση των συνθηκών της εποχής, αλλά θα ήθελα να κάνω μια μικρή επισήμανση: Το μοντάζ είναι αρκετά πιο γρήγορο από ότι συνήθως και λειτουργεί κάπως περίεργα. Έτσι, όταν ένας χαρακτήρας της ταινίας αναφέρει ένα σχέδιο μάχης, στο αμέσως επόμενο πλάνο βρισκόμαστε στην ίδια τη μάχη, τεχνική που μέχρι να τη συνηθίσει κάποιος είναι κάπως ενοχλητική. .

Να αναφέρω επίσης πως το Bang Rajan εντυπωσίασε τον Όλιβερ Στόουν, ο οποίος το παρουσίασε στις Η.Π.Α., ενώ έδωσε και έναν μικρό ρόλο στον Τζάραν Νγκάμπντι στην ταινία του, Αλέξανδρος

Λίγο αργότερα γυρίστηκε και μια συνέχεια, η οποία αν και αρκετά καλή, δεν φτάνει σε καμιά περίπτωση τα επίπεδα της πρώτης.

13 GAME OF DEATH

Φτάσαμε λοιπόν και στο θρίλερ της λίστας, το οποίο είναι βασισμένο σε ένα κόμικ του Εακασίτ Θαϊράατ με τίτλο 13th Quiz show και έχει ως εξής:

O Φουτσίτ Πουενγκναθόνγκ, πωλητής μουσικών οργάνων περνάει την χειρότερη μέρα της ζωής του. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε έναν πιθανό πελάτη πληροφορείται πως την δουλειά την έχει κλείσει ένας συνάδερφος του, το αμάξι του το κατάσχει η αστυνομία και μόλις φτάνει στο γραφείο του, το αφεντικό του τον καλεί και τον αναγκάζει να υπογράψει την παραίτηση του, ώστε να του δώσει καλές συστάσεις για την επόμενη δουλειά του. Λίγο αργότερα του τηλεφωνεί η μητέρα του και του ζητάει χρήματα για την αδερφή του, η οποία ξόδεψε τα λεφτά που της είχε στείλει λίγο πριν σε ένα καινούριο κινητό. Και σα να μη φτάνουν όλα αυτά ο Φουτσίτ χρωστάει ένα σωρό λεφτά σε πιστωτικές και η κοπέλα του, η οποία πλέον είναι διάσημη τραγουδίστρια, τον έχει προσφάτως παρατήσει.

Όντας πλέον εντελώς απελπισμένος, κάθεται να καπνίσει ένα τσιγάρο στις σκάλες του κτιρίου όπου βρίσκεται το γραφείο του, αλλά τότε συμβαίνει κάτι το εντελώς αναπάντεχο. Το κινητό του χτυπάει, και στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται μία κοπέλα, η οποία φαίνεται να γνωρίζει τα πάντα για αυτόν, συμπεριλαμβανομένου και του τι ακριβώς κάνει τη στιγμή που μιλάνε στο τηλέφωνο. Του ζητάει να συμμετάσχει σε ένα παιχνίδι δοκιμασιών, όπου η πρώτη είναι να σκοτώσει μία μύγα με την εφημερίδα που κρατάει, με έπαθλο 10000 Μπατ (270 ευρώ περίπου), τα οποία αυτομάτως θα μεταφερθούν στον λογαριασμό του Τα άκρως εκπληκτικά που συμβαίνουν από κει και πέρα θα σας αφήσω να τα παρακολουθήσετε μόνοι σας.

Σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας ο Τσουκιάτ Σακβεερακούλ, ο οποίος υπήρξε και σεναριογράφος του Chocolate. Η δουλειά του ξεχωρίζει κυρίως, επειδή είναι σχεδόν ολοκληρωτικά απέριττη: Σχεδόν τα πάντα στο φιλμ εξυπηρετούν το σενάριο, χωρίς να υπάρχουν σκηνές και πλάνα που μοναδικός σκοπός τους είναι ο εντυπωσιασμός ή η αισθητική ομορφιά. Και για μένα προσωπικά, που θεωρώ το σενάριο το πρωτεύον συστατικό για μία καλή ταινία, η παρακολούθηση του 13 υπήρξε μια πραγματικά ευχάριστη εμπειρία

Πρωταγωνιστής του φιλμ ο Κρισάντα Τέρενς, ένας από τους μεγαλύτερους σταρ της χώρας, αν και την δημοτικότητα του την οφείλει κυρίως στις ικανότητές του στο τραγούδι και τον χορό. Στην συγκεκριμένη πάντως είναι πραγματικά εντυπωσιακός.
Να αναφέρω τέλος, πως το 2014 κυκλοφόρησε ένα αμερικάνικο remake από την Weinstein Company, με τίτλο 13 sins

Κλείνοντας το άρθρο, δεν έχω να αναφέρω τίποτα παραπάνω πέρα απ'το: Δείτε τες και θα με θυμηθείτε.

Για μια ελαφρώς πιο αναλυτική περιγραφή εδώ:
http://www.kulturosupa.gr/index.php/cinemania/kotzathanasis-4-tailandh-9683/

_________________
https://www.facebook.com/groups/118146481693463/
http://sin-kazama82.blogspot.gr/
http://sin-kazama.blogspot.gr/
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος ICQ Αριθμός

Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:  

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας
Σελίδα 1 από 1

Μετάβαση στη:  



Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης