Το ξέρατε ότι yume σημαίνει όνειρο;


Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας

Σελίδα 1 από 1
 AnimePlanet Forums Αρχική σελίδα    Sneak Peaks    Review Zipang
Kienzan
Δημοσιεύθηκε: Πεμ Ιαν 11, 2007 9:53 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: PoSSeSeD.SeRiouSLy :: :: PoSSeSeD.SeRiouSLy ::

Συμμετέχει από: 24 Φεβ 06 Δημοσιεύσεις: 316 Τόπος: Gianena-Athina Τώρα Βλέπω: Oti katsi^^
Ζipang
2004
24 επεισόδια
Ιστορικό / ΣτρατιωτικόΠερίληψη
Το υπερσύνχρονο ιαπωνικό αντιτορπιλικό Mirai(μέλλων) μόλις έχει ολοκληρώσει μια σειρά ασκήσεων στον ειρηνικό όταν μετά από μία περίεργη μαγνητική καταιγίδα ταξιδεύει στο χρόνο και βρίσκετai εν μέσω ενός σχηματισμού του Ιαπωνικού αυτοκρατορικού στόλου εν πλω προς τη ναυμαχία του Midway (1942). Το Mirai εκτός από τη τρομακτική δύναμη των όπλων του 21ού αιώνα κουβαλάει και την ακόμη πιο πολύτιμη γνώση της ιστορίας του πολέμου αλλά και της μεταπολεμικής Ιαπωνίας. Πώς θα αντιμετωπίσει η αυτοκρατορική Ιαπωνία αυτόν τον απρόσκλητο επισκέπτη και πώς θα αντιδράσει το πλήρώμα του Mirai μπροστά στις τεράστιες ευθύνες που εμφανίζονται μπροστά τους?===============================================
(+)Θετικά
*Ιστορικά ορθό
*Παρουσιάζει πληθώρα απόψεων παραμένοντας αμερόληπτο
*Η πλοκή κρατάει συνεχώς το ενδιαφέρων
(-)Αρνητικά
*Οι αμερικανοί στρατιώτες και ναύτες μιλούν ιαπωνικά
*Ανολοκλήρωτο
===============================================

Το Zipang ανήκει στη σπάνια εκείνη κατηγορία των ιστορικών anime που προσπαθούν να μεταδώσουν στο όσο το δυνατον πιο ακέραια το κλίμα της εποχής. Και μάλιστα το συγκεκριμένο δέν έχει και Samurai! Aντίθετα διαδραματίζεται στη βιομηχανική Ιαπωνία του 1942 που μπλεγμένη σε ένα πόλεμο-αδιέξοδο βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια μόνο προς τη καταστροφή. Σε αυτή τη πολυτάραχη εποχή λοιπόν εμφανίζεται το αντιτορπιλικό Mirai, παραφορτωμένο με τα καταστροφικά ναυτικά όπλα του 21ου αιώνα και με τη γνώση για να αλλάξει μία και καλή την ροή αυτού του πολέμου.

Πληθώρα από εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής παρελαύνουν μέσα στο Zipang (με εξέχοντα τον διάσημο εμπνευστή της επίθεσης στο Pearl Harbor ναύαρχο Yamamoto). Όλοι έχουν την δική τους οπτική για τη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ιαπωνία και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειρισθεί αυτό το αναπάντεχο δώρο τη τύχης. Όλες οι απόψεις ακούγονται από τις πλέον ανθρωπιστικές μέχρι τις πιο ωμές και θανατηφόρες προσεγγίσεις του θέματος. Όμως το ίδιο το anime μένει στυγνά αμερόληπτο και αφήνει στον θεατή να κρίνει τα επιχειρήματα της κάθε άποψης και να αποφασίσει το ορθό και το λάθος.Από την άλλη πλευρά έχουμε το αμερικάνικο ναυτικό, που αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο που κρύβει το Mirai προσπαθεί να εξουδετερώσει την απειλη.
Το πλήρωμα του Μirai θα πάρει το βάπτισμα του πυρός σε ένα πεδίο μάχης του παρελθόντος.
Οι άντρες του πρέπει να ανταπεξέλθουν τοσο στις ανάγκες ενός πραγματικού πόλεμου όσο και στη τεράστια ευθύνη που φέρουν ως πλήρωμα σε αυτό το “υπερόπλο”. Μακριά από τη γνώριμη Ιαπωνία του 2000 οι στρατιώτες αυτοι είναι περισσότερο ξένοι και οι αποφάσεις τους μπορεί να αλλάξουν την ιστορία με τρόπο απρόβλεπτο.

Συνδιάζοντας την ιστορικό-πολιτική προσέγγιση με την αγωνία του πληρώματος του mirai αλλά και τις μάχες που αναγκάζεται να δώσει το πλοίο, το Zipang στήνει ένα σκηνικό που διατηρεί το ενδιαφέρον και για τα 24 επεισόδια του.Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στο γεγονός ότι στη παραγωγή του Zipang συμμετείχαν και οι Ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις (Japan self defense forces-JSDF) γεγονός που ανεβάζει τον ρεαλισμό του τίτλου σε επίπεδα ασύγκριτα με τα υπόλοιπα anime. Φυσικά αυτό αυτόματα σημαίνει πως το anime αποτελεί και προπαγάνδα για το ανθρωπιστικό προφίλ της JSDF, κάτι που όμως δεν είναι απαραίτητα κακό αν λάβει κάποιος υπόψη του τον καθαρά αμυντικό ρόλο της JSDF.

Και επειδή σε ένα στρατιωτικό anime τα οπλικά συστήματα έχουν πρώτο λόγο, μια από τις ανησυχίες μου όταν ξεκίνησα να βλέπω Zipang ήταν μήπως ο τρόμος και το αίσχος των CG από το Area88(TV) ξαναχτυπήσει. Το Zipang όμως στάθηκε στο ύψος του! Τα αεροπλάνα και τα πλοία αν και όχι κάτι το ιδιαίτερα εντυπωσιακό βλέπονται πάρα πολύ ευχάριστα και σε συνδυασμό με τη μουσική κάνουν όλες τις αερομαχίες και αεροναυμαχίες συναρπαστικές.Όπως προανέφερα χάρις στη JSDF αλλά και τις έρευνες του mangaka του Zipang Kaiji kawaguchi ο τίτλος αυτός αγγίζει υψηλά επίπεδα ιστορικού και στρατιωτικού ρεαλισμού. Τα οποία όμως δυστυχώς καταστρέφονται εν μέρη από την επιλογή της παραγωγής να μεταφέρει τους διαλόγους των αμερικάνων στρατιωτών (Που είναι και μπόλικοι) στην ιαπωνική γλώσσα. Για ένα άλλο anime αυτό δεν θα είχε τόσο σημασία, αλλά για το zipang που αναζητά το ρεαλισμό είναι ένα σημαντικό μείον. Επίσης δεν αποφεύχθηκαν λάθη σε μικρολεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ένα Μαλαισιανό παιδάκι που πετάει την ατάκα “Thank you” ή δύο ιάπωνες του 40? που χαιρετιούνται με χειραψία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Zipang όμως είναι το τέλος του. Η μάλλον η παντελής απουσία αυτού. To τελευταίο επεισόδιο δεν προσφέρει κανένα είδος ολοκλήρωσης. Απλώς σταματά… Το Ζipang είναι μία τμηματική μεταφορά του ομώνυμου manga το οποιό είναι ακόμη ongoing. Οπότε όσοι αποφασίσετε να το δείτε να είστε προετοιμασμένοι για καταστάσεις Berserk και ακόμη χειρότερα.Ιστορική ανάλυση συναρπαστικές μάχες και η πολύ καλή πλοκή κάνουν αυτό το anime μια πολύ αξιόλογη εμπειρία.
Αν φυσικά είστε διατεθειμένοι να δείτε κάτι που δεν έχει τέλος…

Βαθμολογία
8/10 πολύ καλό-----------------------------------------------------------------------------------


-----------------------------------------------------------------------------------


Τα χρονικά του Zipang (a sidestory)
Από τότε που έμαθα την ύπαρξη αυτού του anime σα καλός sucker για στρατιωτική ιστορία το έβαλα στο μάτι αμέσως.
Όταν επιτέλους έβαλα την πολυπόθητη adsl (καταραμένε OTE Ιωαννίνων) ήταν από τα πρώτα στη λίστα για downloading.
To κατέβασα, εθίστηκα, ξενέρωσα με το τέλος και ιδού το αποτέλεσμα.
Το encodement των digital panic (το μοναδικό fansub release του Zipang) δεν είναι κακό αν και μάλλον θα μείνω με την απορία για το τι στο διάβολο γράφει στο τέλος του τελευταίου επεισοδίου και σε διάφορες άλλες επιγραφές…

Τρία ζήτω για τη wikipedia που χάρις στο πλούσιο υλικό της απόλαυσα το Ζipang 2 φορές περισσότερο και έκανα αυτό το review 2 φορές καλύτερο.
_______________________

_________________
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
pit-bull
Δημοσιεύθηκε: Πεμ Ιαν 11, 2007 11:14 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.CRaZy :: :: ANiME.CRaZy ::

Συμμετέχει από: 03 Σεπ 05 Δημοσιεύσεις: 571 Τόπος: Volos Τώρα Βλέπω: Variemai na allazw kathe vdomada
Shmera to teliwsa ki egw. Wraio all me ksenerwse to charachter design.

_________________
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Kienzan
Δημοσιεύθηκε: Πεμ Ιαν 11, 2007 11:27 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: PoSSeSeD.SeRiouSLy :: :: PoSSeSeD.SeRiouSLy ::

Συμμετέχει από: 24 Φεβ 06 Δημοσιεύσεις: 316 Τόπος: Gianena-Athina Τώρα Βλέπω: Oti katsi^^
Και εγώ είχα στενοχορηθεί που δέν μπορέσα να γράψω πόσο οραίο είναι το charachter desing
επιδει θα εβγενε μγάλο το review Razz

Προσωπικά το γούσταρα γιατι προσπαθει να είναι ρεαλιστικό χώρις τεράσστια μάτια , μαλιά πάνω απο τα φρύδια και αλλα τέτεια που γίνονται συχνά για σχεδιαστική ευκολια Smile

_________________
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
pit-bull
Δημοσιεύθηκε: Παρ Ιαν 12, 2007 11:35 am
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.CRaZy :: :: ANiME.CRaZy ::

Συμμετέχει από: 03 Σεπ 05 Δημοσιεύσεις: 571 Τόπος: Volos Τώρα Βλέπω: Variemai na allazw kathe vdomada
Nai alla ta aftia htan ligo pathetic.Ase kai ta teteragwna pigounia...

_________________
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email

Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:  

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας
Σελίδα 1 από 1

Μετάβαση στη:  Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης