Το ξέρατε ότι chikara σημαίνει δύναμη,ενέργεια,ισχύς;


Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας

Σελίδα 1 από 1
 AnimePlanet Forums Αρχική σελίδα    Asian Movies & TV Shows    13 assassins
sinkazama82
Δημοσιεύθηκε: Πεμ Ιούλ 28, 2011 12:26 am
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
::Moderator:: ::Moderator::

Συμμετέχει από: 26 Απρ 04 Δημοσιεύσεις: 290 Τόπος: salonica
To παράπονο μου με τις τελευταίες ιαπωνικές, ιστορικές ταινίες πολεμικών τεχνών ήταν η έλλειψη δράσης. Το στυλ δηλαδή που συναντάει κανείς σε παλαιότερες παραγωγές, όπως τα Lone wolf and cab, Shinobi no mono κ.α. Την έλλειψη αυτή έρχεται να καλύψει ο Takashi Miike, με την τελευταία του ταινία. Όπως έχω ξαναπεί για τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη, οι δουλειές του είναι ή του ύψους ή του βάθους. Ευτυχώς, η συγκεκριμένη συγκαταλέγεται στην πρώτη κατηγορία. Ας το δούμε όμως με λεπτομέρειες.

Να πούμε εδώ πως πρόκειται για remake μιας ταινίας του 1963, με σκηνοθέτη τον Εiichi Kudo και τίτλο Juusannin no shikaku, βασίζεται σε αληθινή ιστορία και το σενάριο έχει ως εξής: Στην Ιαπωνία του 1830, λίγο δηλαδή πριν την εποχή των Meiji, η οποία ουσιαστικά σήμανε και το τέλος των samurai, ένας νεαρός άρχοντας εν ονόματι Matsudaira Naritsugu, έχει προκαλέσει την γενική οργή του κόσμου, λόγω της βιαιότητας που τον χαρακτηρίζει και τον σπρώχνει σε δολοφονίες νηπίων, βιασμούς και ακρωτηριασμούς γυναικών και ασύδοτους φόνους. Κανένας όμως δεν μπορεί να τον αγγίξει, μιας και πρόκειται για τον γιο του προηγούμενου Shogun και αδερφό του τωρινού. Ένας παλαιός άρχοντας, ο Doi Tashitsura, αναθέτει σε έναν έμπιστο samurai, τον Shimada Shinzaemon, να οργανώσει την δολοφονία του. Αυτός βρίσκει άλλους 10 samurai, στους οποίους λίγο αργότερα προστίθεται και ο ανηψιός του, Shimada Shirokuro και όλοι μαζί καταστρώνουν ένα σχέδιο, ώστε να στήσουν ενέδρα στον Εiichi και τους 70 στρατιώτες του κατά την επιστροφή στην επαρχία τους από το Edo. Μεγαλύτερος αντίπαλος της ομάδας του Shinzaemon, ο Hanbei, επικεφαλής της φρουράς του Εiichi, ο οποίος είχε θητεύσει στο ίδιο dojo και υπό τον ίδιο δάσκαλο και υπήρξε ανταγωνιστής του όλα αυτά τα χρόνια. Στη διαδρομή τους προς τον τόπο της ενέδρας, οι 12, συναντούν έναν περιπλανώμενο κυνηγό, εν ονόματι Kiga Koyata,τον οποίο, αφού μαθαίνουν πως οι αντίπαλοι τους θα είναι τελικα 200 και όχι 70, "στέφουν" 13ο δολοφόνο. Την υπόλοιπη ταινία, την οποία ουσιαστικά καταλαμβάνει μία μάχη, θα σας αφήσω να την παρακολουθήσετε μόνοι σας.

Για τον σκηνοθέτη της ταινίας, Τakashi Miike, έχουμε μιλήσει εκτενώς, απλά να αναφέρω πως πρόκειται για ακόμα μία από τις καλές δουλειές του.

Ως Shimada Shinzaemon, ο Κοji Yakusho, για τον οποίο έχουμε μιλήσει στο Unagi. Πολύ καλός, για μια ακόμα φορά στο ρόλο του, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως η ταινία είναι γυρισμένη με το στυλ των παλιών ταινιών με samurai, όπου οι ηθοποιοί μιλούσαν με στόμφο και με γενικότερη έντονη θεατρικότητα.

Ως Shimada Shirokuro, ο Takayuki Yamada, για τον οποίο είχαμε μιλήσει στο MW και το Crows Zero. Όπως και το υπόλοιπο επιτελείο των ηθοποιών, δεν έχει και καμιά ιδιαίτερη παρουσία στο έργο, το οποίο ουσιαστικά περιστρέφεται γύρω από τον Yakusho και επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην τελική μάχη.

Θυμίζει αρκετά το 7 samurai του Kurosawa, χωρίς βέβαια να φτάνει στα επίπεδα του. Άλλωστε, το στυλ των δύο σκηνοθετών διαφέρει ριζικά. Η ταινία χωρίζεται σε δύο ισόχρονα περίπου μέρη, όπου στο πρώτο δεν υπάρχει καθόλου δράση, πέρα από τις βιαιοπραγίες του Matsudaira Naritsugu, στις οποίες διακρίνουμε και λίγο από το προσωπικό, ακραίο στυλ του Miike, ενώ το δεύτερο είναι όλο δράση, αρκετά εντυπωσιακή μπορώ να πω, όπου και φαίνεται και ο μεγάλος προϋπολογισμός της ταινίας. Προσωπικά, επειδή η δράση στις ταινίες με samurai, μου είχε λείψει πραγματικά, ενθουσιάστηκα με τ0 13 assassins, που είναι άλλωστε και του αγαπημένου μου Ιάπωνα σκηνοθέτη, οπότε η άποψη μου δε θα είναι καθόλου αντικειμενική, για αυτό και την παραλείπω. Σε όσους πάντως άρεσαν οι παλιές ταινίες του είδους θα αρέσει σίγουρα και αυτή. Για τους υπόλοιπους, εσείς θα μου πείτε.

Eλαφρώς αναλυτικότερη παρουσίαση εδώ:

http://sin-kazama.blogspot.com/2011/07/13-assassins.html
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος ICQ Αριθμός
Napster
Δημοσιεύθηκε: Τρι Αύγ 09, 2011 1:31 am
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.CRaZy :: :: ANiME.CRaZy ::

Συμμετέχει από: 17 Ιούλ 08 Δημοσιεύσεις: 583 Τόπος: Θεσσαλονίκη
Την είδα πριν απο λίγο. Καλούτσικη ταινία αλλά τίποτα το τρομερό. Υπάρχουν πάρα πολλές καλύτερες ταινίες με samurai.
Έπισης έπαιζε ο αγαπημένος μου ηθοποιός στη συγκεκριμένη ταινία. Cool
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος

Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:  

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας
Σελίδα 1 από 1

Μετάβαση στη:  



Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης