Το ξέρατε ότι yuukou σημαίνει φιλία;


Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας

Σελίδα 1 από 1
 AnimePlanet Forums Αρχική σελίδα    Sneak Peaks    [Review] Kaze no Tani no Nausicaa
Lyra Science
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Δεκ 30, 2006 1:28 am
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.FaN :: :: ANiME.FaN ::

Συμμετέχει από: 22 Απρ 06 Δημοσιεύσεις: 365 Τώρα Βλέπω: Soul Eater||Asu no Yoichi!||Gintama||Kurokami||Skip Beat!||Munto TV||White Album


Η διαρκής τεχνολογική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την ανθρώπινη απληστία οδήγησαν τον κόσμο στην καταστροφή. Μια καταστροφή που επήλθε μέσα σε 7 μέρες, που ονομάστηκαν οι επτά μέρες του πυρός. Ως επακόλουθο το οικοσύστημα της Γης άλλαξε. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι καλύφθηκε από πυκνή ζούγκλα γεμάτη τοξικές ουσίες και τερατώδεις μορφές ζωής. Τούτο έχρισε κατοικήσιμες για τους ανθρώπους ελάχιστες περιοχές που με τα χρόνια διαρκώς μειώνονταν κι αυτές. Αυτή η ζούγκλα ονομάστηκε «η θάλασσα της παρακμής»... Το μόνο που απέμενε πια σα δάδα ελπίδας ήταν μια προφητεία...



Χίλια χρόνια έχουν περάσει, λοιπόν, από τις "επτά μέρες του πυρός" και η ανθρωπότητα συνεχίζει τη ζωή της υπό τον κίνδυνο της "θάλασσας της παρακμής" -τόσο των τοξικών ουσιών που αυτή ελευθερώνει στο περιβάλλον, όσο και της διαρκούς εξάπλωσης της. Λύση δε φαίνεται να υπάρχει κι οι ελπίδες έχουν αρχίσει σιγά σιγά να θαμπώνουν. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η κοινωνία οργανώνεται σε επαρχίες ανεξάρτητες μεταξύ τους που τις ενώνουν συμμαχίες και τις χωρίζουν πόλεμοι. Αλλά σε μια μικρή γωνιά του πλανήτη συνεχίζει να υπάρχει ειρήνη και ευημέρια. Αυτή η γωνιά είναι η "κοιλάδα του ανέμου". Μια κοιλάδα πανέμορφη και καταπράσινη, που οι συνεχείς άνεμοι της θάλασσας προστατεύουν από τις τοξικές ουσίες της ζούγκλας. Ένας τόπος που μοιάζει με "Γη της επαγγελίας" για κάθε άνθρωπο, μέχρι... Μέχρι που στα εδάφη του συνθλίβεται ένα αεροπλάνο. Ένα αεροπλάνο το οποίο φέρει μαζί του έναν τρομακτικό δαίμονα!

Λέγεται ότι χίλια χρονια πριν η καταστροφή ήρθε από γιγαντιαίους δαίμονες φωτιάς κι ότι έπειτα από εκείνες τις εφτά μέρες όλοι οι δαίμονες νέκροσαν κι έπαψαν να υπάρχουν...

Από ότι φαίνεται όμως, ένας τουλάχιστον επέζησε και παρέμεινε σε νάρκη για χίλια χρόνια οπότε και τον "ξέθαψαν"!
Οι Τολμέκιοι -ένας πολεμοχαρής λαός- τον διεκδίκησαν για δικό τους, με την επιθυμία να τον χρησιμοποιήσουν εναντίον των αντιπάλων τους και εν τέλει ενάντια στην "θάλασσα της παρακμής", πιστεύοντας πως έτσι θα την εξάλειφαν!
Από παιχνίδι της μοίρας ή της τύχης αυτός ο δαίμονας κατέληξε στην "κοιλάδα του ανέμου". Επακόλουθο ήταν η κατάληψη της κοιλάδας από τους Τολμέκιους και η θανάτωση του άρχοντα της περιοχής.




Αυτή η ταινία σηματοδοτεί τη γέννηση ενός καινούριου Studio που επικεφαλή του είχε και συνεχίζει να έχει τον Miyazaki Hayao, τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για το παρόν αριστούργημα. Το studio αυτό δεν είναι άλλο από το studio Ghibli. Επίσης, η ταινία αυτή αποτελεί απόσπασμα ενός μεγαλύτερου "έργου" που πολλές φορές αναφέρεται ως "έργο ζωής" του Miyazaki. Μιλάμε φυσικά, για το ομώνυμο manga, του οποίου η συγγραφή-σχεδιασμός διήρκεισε 12 ολόκληρα χρόνια (1982-1994).

Η "Ναυσικά της κοιλάδας του ανέμου" είναι ένα αντιπολεμικό και οικολογικό παραμύθι. Προάγει με άκρως σαγηνευτικό τρόπο και τα δυο αισθήματα χρησιμοποιώντας ως δυνατότερο του χαρτί την ίδια την ηρωίδα... την πριγκήπισσα Ναυσικά. Μια νεαρή κοπέλα με δυναμισμό και θέληση για ζωή, γεμάτη ελπίδα. Μια νεαρή κοπέλα που αγαπά και κατανοεί το περιβάλλον, που το αποδέχεται και δεν πασχίζει να τ' αλλαξει αλλά να ζήσει αρμονικά μέσα σ' αυτό σαν κομμάτι του. Η ιστορία εκτυλίσσεται, λοιπόν, γύρω από αυτήν αφήνοντας, όμως, χώρο και για άλλους ήρωες, καθένας από τους οποίους αναπτύσσεται-ωριμάζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Η εξέλιξη των γεγονότων από την άλλη είναι κατεγιστική και ομαλή συνάμα.



Ο σχεδιασμός είναι ο κλασσικός του Miyazaki... Απλοϊκοί χαρακτήρες, χωρίς περιττούς καλλωπισμούς, κρύβοντας μια σοβαρότητα και αφέλεια μαζί που τους κάνει μοναδικούς. Εν αντιθέσει τα τοπία είναι μεγαλειώδη, γεμάτα λεπτομέρεια. Εδώ ο ρεαλισμός παντρεύεται με τον σουρρεαλισμό και δίνει μια πανδαισία σχημάτων και χρωμάτων δώρο για τα μάτια μας. Κάθε καρέ μοιάζει με ζωγραφικό πίνακα.
Το animation είναι, επίσης, πολύ καλό. Οι χαρακτήρες δένουν απόλυτα με το περιβάλλον τους κι οι σκηνές διαδέχονται η μια την άλλη με απόλυτη φυσικότητα.
Τελικά, όμως, ο μεγαλύτερος συνένοχος εδώ είναι η μουσική. Μια μουσική υπέροχη. Μια μουσική εκπληκτική. Μια μουσική που προσδίδει στην ιστορία ακριβώς αυτό που της χρειάζεται.



Αυτή η ταινία ήταν ένα από τα πρώτα anime που είδα! Ίσως να 'ταν και το πρώτο! Ακόμη θυμάμαι πως με μάγευε η ιστορία της Ναυσικάς όταν καθόμουν σαν πιτσιρίκι και την έβλεπα. Έχω χάσει πλέον το λογαριασμό πόσες φορές την είδα!
Στα μικράτα μου με τραβούσαν τα χρώματα, η δράση και ο δυναμισμός της Ναυσικάς. Τώρα πια αυτό που με τραβά είναι τα νοήματα και η αλληγορία του σεναρίου. Πολλοί χαρακτηρίζουν τέτοια έργα ως "επιστημονικής φαντασίας" αλλά αν κάτσουμε και το σκεφτούμε λίγο θα δούμε ότι πρόκειται τελικά για το μονοπάτι προς το οποίο βαδίζουμε...

Ενώ η ανθρωπότητα βαδίζει, λοιπόν, το δικό της μονοπάτι εγώ έφτασα στο τέλος του δικού μου μονοπατιού και καλούμε να κάνω έναν συνολικό απολογισμό. Ε, λοιπόν, εδώ θα πω ότι κάποια πράγματα είναι υπεράνω βαθμολογιών και κριτικών κι η Ναυσικά του Miyazaki ανήκει ανάμεσα τους!


_________________

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ertai
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Δεκ 30, 2006 1:42 am
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: PoSSeSeD :: :: PoSSeSeD ::

Συμμετέχει από: 06 Δεκ 06 Δημοσιεύσεις: 257 Τόπος: Grand Line
Plaka kaneis...........
Ayto to evlepa otan imouna 10-11 xronwn sto 0-6!!!!
Gamw itan alla m eixe spasei ta neyra giati evaze sinexeia epanalipseis
Vevaia tote dn ixera oti itan anime kai outa kan thimamai pws legane tous prwtagwnistes.....
Kalh fash pou to vrikes Very Happy Very Happy Very Happy

_________________

A dream that will come true is not a real dream
私は新しい世界の神である
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα MSN Messenger
chaosmast
Δημοσιεύθηκε: Πεμ Φεβ 21, 2008 2:59 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: r00k ::

Συμμετέχει από: 16 Ιούν 05 Δημοσιεύσεις: 13 Τόπος: Hueko Mondo Τώρα Βλέπω: One Piece, Naruto Shipuuden, Bleach...
H stigmi pou sikwnoun psila tin Nausika
Spoiler:
pisteuontas pws exei pethanei...
kai paizei auti i apisteuti mousiki san backround mou exei meinei xaragmeni akomi...kai pane konta pleon 20 xronia apo tote pou to eidame...

kali eukairia gia na ena reply... Very Happy

_________________
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
roriconfan
Δημοσιεύθηκε: Τετ Φεβ 11, 2009 1:04 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: HooKeD :: :: HooKeD ::

Συμμετέχει από: 02 Μάρ 08 Δημοσιεύσεις: 134 Τόπος: Κύμινα Θεσσαλονίκης
Ταινιάρα. They don't make them as grim as they used to.
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email

Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:  

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας
Σελίδα 1 από 1

Μετάβαση στη:  



Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης